Manieren om software te maken

Er zijn veel verschillende soorten softwareoplossingen. Variërend van standaardpakketten tot volledige maatwerkoplossingen. Wat voor uw situatie of organisatie het beste past is afhankelijk van verschillende factoren.
  • De omvang van de gezochte oplossing
  • Is het voor een specifieke afdeling of voor de hele organisatie
  • Het budget
  • Complexiteit van de bestaande (ICT) omgeving
  • Mate van flexibiliteit en tempo van ontwikkelingen binnen de organisatie

Er zijn ruwweg drie manieren om software te maken. Elke manier heeft zijn eigen aanpak met voor- en nadelen.

Standaardoplossing ‘out of the box’

Een standaardpakket ‘uit een doos’ voor een specifieke toepassing. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudpakket.

Tegenwoordig meestal in de vorm van een cloud-toepassing. Daardoor is er geen lokale installatie meer nodig en is de ingebruikname relatief eenvoudig. Een account aanmaken met verschillende gebruikers en het opvoeren van een aantal gegevens volstaat vaak om te kunnen beginnen. De beperking is dat de functionaliteiten en mogelijkheden om aan te passen naar eigen wensen, gering zijn.

Semi-maatwerkoplossing

Dit zijn softwarepakketten voor uitgebreidere vraagstukken en complexere situaties. Denk aan het beheer en management van producten, voorraden, klanten, orders, facturen, etc.

Deze oplossing wordt op basis van de wens en situatie van de klant geconfigureerd naar een eerste werkende oplossing. Vaak al binnen enkele weken. De gebruiker kan er direct mee aan de slag en ervaren wat werkt en wat nog niet.

Die uitkomsten, aangevuld met nieuwe wensen en eisen, zijn de input voor een volgende versie. Één die wederom als werkende oplossing aangeleverd wordt.

Zo ontwikkelt de softwareleverancier samen met de klant in kleine stappen het hele softwarepakket. Vaak zijn ook later in de tijd nog aanpassingen en toevoegingen mogelijk. Dat maakt deze vorm bijzonder geschikt voor groeiende en veranderende ondernemingen.

Vervolgens komen er verschillende rondes van opleveren, testen, tekenen, aanpassen en opnieuw opleveren bij. Het voordeel is een uniek pakket dat maximaal aansluit op de specifieke wensen. Het nadeel is dat je vooraf goed moet weten wat je wilt en dat er kennis en ervaring nodig is voor de begeleiding van het project.

100% maatwerk

Dit zijn de grote softwaretrajecten. Voor organisaties en situaties die zo groot of specifiek zijn dat een ‘semi-maatwerk’ aanpak niet volstaat.

Vaak een heel specifieke toepassing met veel unieke eisen en functionaliteiten. In complexe (ICT) omgevingen waar veel koppelingen nodig zijn met interne en externe systemen.

Deze trajecten beginnen aan de tekentafel. Wat zijn de wensen, eisen en uitgangspunten? De ICT-leverancier vertaalt deze vervolgens in een functioneel ontwerp dat hij gebruikt voor het bouwen van de softwareoplossing.

Vervolgens volgen er verschillende rondes van opleveren, testen, tekenen, aanpassen en opnieuw opleveren. Het voordeel is een uniek pakket dat maximaal aansluit op de specifieke wensen. Het nadeel is dat je vooraf goed moet weten wat je wilt en dat er kennis en ervaring nodig is voor de begeleiding van het project.

De Framework aanpak vergeleken


 

Wilt u meer weten over de verschillende methoden of hulp bij het maken van een keuze?

Neem contact met ons op